Om föreningen

Brf Lillgården bildades med hjälp av HSB. Föreningens byggnader färdigställdes 1959 och den ekonomiska planen registrerades hos länsstyrelsen 1961-04-17. Föreningen har 122 lägenheter som upplåts med bostadsrätt samt en bostadsrättslokal på Backvägen 9 och en gästlägenhet på Lillgårdsv 11.

Lillgården hette den jordbruksfastighet som fick ge plats för Brf Lillgården i slutet av 1950-talet. Jordkällaren används än idag, även bersån och uppfarten till höskullen finns kvar.

Det fornsvenska namnet Thungar har givit namnet åt Tungelsta. 1383 skrivs namnet Thungirsta därefter återfinns namnet som Thungarsta eller Thwngarstun och Tånggilstadh. ”Sta” betyder plats där man samlas och antyder att man troligen samlades för att mjölka korna. Man vet inte vem Thungar var men han kan ha varit en betydande man på järnåldern som ägde jord. Tornberget i Tungelsta är högsta punkten på Södertörn. När Södertörn höjde sig ur havet efter att inlandsisen dragit sig tillbaka, reste sig Tornberget först upp ur vattnet. Första hälften av 1900-talet var Tungelsta känt för sina tvätterier med torklador och sin grönsaksodling i växthus som höll Stockholm med färska grönsaker. En av de ursprungliga torkladorna finns fortfarande kvar i Tungelsta (bakom Konsum). Några få växthus är ännu i drift.